De Academie voor Psychosomatiek in Obstetrie en Gynaecologie (APOG) 2015

De WPOG nodigt gynaecologen en AIOS van harte uit om deel te nemen aan de Academie voor Psychosomatiek in de Obstetrie en Gynaecologie 2015- een nieuwe, jaarlijkse 2-daagse cursus waarin aandoeningen  in de gynaecologie en verloskunde met een belangrijke psychosociale en/of psychische component centraal staan. De cursus is kleinschalig en praktisch georiënteerd: in kleine groepen wordt casuïstiek besproken en worden de communicatievaardigheden die nodig zijn voor lastige gesprekken verfijnd.

De cursus is opgebouwd uit 4 modules: verloskunde, fertiliteit, gynaecologie en seksuologie. Experts op deze gebieden zullen in steeds drie kwartier een state-of-the-art overzicht geven van wat iedere gynaecoloog (in opleiding) dient te weten over de psychosomatische componenten van veel voorkomende aandoeningen.

Tijdens de casuïstiekbespreking wordt in 5 parallelle groepen dieper ingegaan op de inhoud van de betreffende ochtend/middag. In deze workshops staat diagnostiek en behandeling van gynaecologische en obstetrische aandoeningen met (vaak) een grote psychische/psychosociale component centraal: Angst, depressie en PTSS bij zwangeren/kraamvrouwen, dyspareunie, acute en chronische buikpijn, en chronische fluorklachten. Daarnaast komt de methodiek van het moreel beraad aan de orde tijdens de workshop over fertiliteit. De deelnemers krijgen tijdens de workshops concrete handvaten en er wordt geoefend met hoe in de praktijk om te gaan met patiënten bij wie sprake is van somatisatie, controlebehoefte, veel eisen of weerstand in de communicatie.

Elk dagdeel wordt afgesloten met een toepasselijke highlight: hoe kunnen we het beste communiceren met patiënten over risico’s van ingrepen, prognoses en kans op aangeboren afwijkingen; hoe zouden we de opvang na ingrijpende gebeurtenissen op de werkvloer beter kunnen organiseren om uitval, burn-out en defensief handelen te voorkomen; Ook de patientenorganisaties leveren een bijdrage!

Presentaties en literatuur:

Na de cursus zullen alle presentaties in PDF beschikbaar zijn op de APOG website

Sprekers

Marieke Paarlberg, Claire Stramrood, Jacques Maas, Jacqueline Pieters, Ellen Laan en Philomeen Weyenborg

Moderatoren

Caroline Vos, Jeroen Dijkstra, Claire Stramrood, Ellen Lammerink, Esther Nijhuis, Maaike Traas, Doaitse Wilbers, Gijs Tecklenburg, Geerte vd Pol, Cisca Buijs en Remke Dullemond

Cursusorganisatie

De cursus is een initiatief van de werkgroep psychosomatische obstetrie en gynaecologie (WPOG). Voor organisatie, inschrijving en betalingen krijgen wij ondersteuning van NewBrooklyn

Programma inclusief

  • Lunch, koffie/thee, 3-gangen diner & avondprogramma donderdag 5 maart
  • Ontbijt, lunch, koffie/thee & borrel vrijdag 6 maart
  • Overnachting in 4 ⃰ Hotel NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst (1-persoonskamer)

 

Kosten voor deelname

Gynaecologen€ 650

AIOS€ 350

In verband met het kleinschalige karakter van de workshops bedraagt het maximaal aantal deelnemers 50. Er wordt gestreefd naar een evenwichtige verdeling van gynaecologen en AIOS. De cursus is geaccrediteerd voor 11 punten.

Annuleringskosten:

  • €50 bij annulering voor 1 januari 2015
  • 50% van de inschrijfkosten bij annulering in de periode van 1 januari tot 1 februari 2015
  • Vanaf 1 februari 2015 ontvangt u geen restitutie van het inschrijfgeld.

 

Cursuslocatie

Hotel NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst

Langelaan 3, 2211 XT Noordwijkerhout

Aanmelding

De inschrijving is gesloten. In 2016 zal er een nieuwe APOG georganiseerd worden. Interesse? stuur een mail naar APOG@wpog.nl

Voor vragen over aanmelding of betaling : info@newbrooklyn.nl

Voor vragen over de inhoud van het programma: APOG@wpog.nl

APOG

Mede mogelijk gemaakt door:

 

BRIDEA-MEDICAL-Logo-2015-01-16    Memidis-logo.indd   droppedImage_1    Ferring Ph logo

droppedImage   Logo_Will PMS_5555   droppedImage_3  cid-DDE758CF-8350-4BCF-B489-03A46DE8CE48@fritz

Leave a reply